Izvučena imena plivača za Bogojavljenski krst

Na Bogojavljenje, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, a u organizaciji Eparhije šumadijske i grada Kragujevca, održaće se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst na jezeru u Šumaricama, sa početkom u 12 časova. Tim povodom danas su u skupštinskoj sali izvučena imena 33 plivača, koji će se u utorak, 19. januara na verski praznik, nadmetati za vitešku titulu nosioca Bogojavljenskog krsta Šumadije.

Interesovanje za učešće na versko – sportskoj manifestaciji Plivanje za Krst časni ove godine je nešto veće, u odnosu na prethodne. Prijavljen je 101 kandidat među kojima ima devojaka ali i maloletnih lica, a najmlađa kandidatkinja koja se prijavila je 2009. godište. Danas su izvučena imena 33 kandidata među kojima su dve devojke i maloletna lica koji će moći da se nadmeću uz overenu pismenu saglasnost roditelja kao i tri rezervna plivača, rekao je Bojan Pavlović, direktor Gradske turističke organizacije, ističući da pripreme za održavanje manifestacije teku po planu. On je pozvao građane da viteško nadmetanje ove godine prate na programu RTK, direktan prenos ili ukoliko imaju želju da prisustvuju to i učine ali uz poštovanje epidemioloških mera.

Plivači određeni žrebom obavezni su da obave lekarski pregled u sportskoj medicini i donesu blagoslov parohijskog sveštenika, a uoči plivanja za Bogojavljenski krst, prisustvovaće liturgiji u hramu Svete Petke koju će služiti sveštenstvo Eparhije šumadijske, kaže protojerej Dragan Bašanac.

Pobednik takmičenja će poneti vitešku titulu nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije, a za ostale plivače pripremljeni su prigodni pokloni.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × three =